Encaustic Art

Encaustic betekent “door warmte inbranden” en is een eeuwenoude schildertechniek die honderden jaren voor onze jaartelling vermoedelijk al werd gebruikt door o.a. Egyptenaren, Grieken en Romeinen.

Gesmolten boven houtvuur werd er aan bijenwas bepaalde ingrediënten en pigmenten toegevoegd. De “wasverf” was klaar om gebruikt te worden. Met hete spatels (zgn. paletmessen) maar ook met twijgjes werd de wasverf gebruikt om o.a. portretten te maken van (overleden) dierbaren. Deze portretten werden o.a. op een houten of stenen ondergrond aangebracht (bv. op iconen of sarcofagen).

De beroemde Egyptische Fayum-portretten uit de 1e tot 3e eeuw na Christus zijn met bijenwas op sarcofagen geschilderd. Ze zijn aangetroffen in grafkamers en verkeerden in een uitstekende conditie.

(Fayum-portretten zijn encaustieke portretten die tussen 100 n.C. en 300 n.C. van de Egyptische oudheid in de Romeins-Egyptische stad Fajoem werden gemaakt. De portretten werden na de dood van de afgebeelde persoon met de mummie in de graftombe geplaatst.)

Fayum portretten

Tegenwoordig wordt Encaustic makkelijker beoefend door middel van elektrische apparaten en kant en klare wasverf. Deze Encaustic Art wasblokjes zijn gemaakt van bijenwas en gifvrij. De wasblokjes smelten bij een temperatuur van ongeveer 62-65 graden.

Op dit moment bestaan er 48 verschillende kleuren wasblokjes.

Het “inbranden” oftewel schilderen gebeurt met een elektrisch “schilderijzer” of tekenpen (styler). Maar ook een hete luchtpistool of warmteplaat kan gebruikt worden om schilderingen/waxpaintings te maken.

Michael Bossom (uit Engeland) heeft deze manier van schilderen weer tot “leven” gewekt.

In 1987 begon hij met het verhitten van (bijen)was om er op die manier mee te kunnen “schilderen”. Michael heeft ook diverse boeken geschreven en instructie dvd’s gemaakt.

Elisabeth van Uden (Nederland) heeft de eerste beginselen van Encaustic Art van Michael Bossom geleerd. Zij heeft deze manier van schilderen vanaf 1991 in Nederland weer populair(der) gemaakt. Daarna heeft ze de diverse technieken zelf verder ontwikkeld en verfijnd. Het werken met het hete luchtpistool is onder andere een specialiteit van haar.

Encaustic Art kan door iedereen vanaf ongeveer 8 jaar, beoefend worden. Je hoeft geen kennis of ervaring met tekenen of schilderen te hebben.